Starterslening Etten-Leur

Op 3 oktober 2013 heeft de gemeente Etten-Leur samen met Woonstichting Etten-Leur, Rabobank West Brabant Noord en de Etten-Leurse NVM makelaars een Wooncafé Etten-Leur georganiseerd.
De avond was bedoeld voor jongeren tot 40 jaar, die graag in Etten-Leur hun eerste woning willen kopen of huren. Het was heel erg druk die avond (ongeveer 350 personen), een groot gedeelte was op zoek naar hun ideale woning in Etten-Leur. Ook is die avond aandacht besteed aan de mogelijkheden van de starterslening, een aantal jongeren vindt dit product interessant omdat dit hun koopmogelijkheden vergroot.

Gemeente Etten-Leur heeft een budget van € 750.000,- beschikbaar gesteld voor het verstrekken van startersleningen. Daarnaast verdubbelt de rijksoverheid momenteel dit bedrag, afhankelijk van het moment van aanvragen door de starter. Mogelijk komt een van deze starters bij u langs voor een adviesgesprek, graag leggen wij u kort de extra mogelijkheden en voorwaarden van de starterslening uit.

Belangrijke voorwaarde: verkopersbijdrage

Als u in aanmerking komt voor de starterslening,vraagt dit ook wat van de verkoper. Deze moet namelijk een zogenaamde verkopersbijdrage betalen aan de gemeente. De hoogte hiervan hangt af van de lening die u ontvangt en de bijdrage van het Rijk hierin. 

Kopen huurwoning slechts heel beperkt mogelijk

Woont u in een huurwoning en krijgt u de mogelijkheid om die te kopen? Neem dan contact op met de verhuurder van uw woning om de mogelijkheden te bespreken. De verhuurder moet dan wel afspraken willen maken met de gemeente.

Nog een paar aanvullende tips:

Kopen is nog nooit zo gunstig geweest

Er staan nu ongeveer 200 woningen tot € 200.000 te koop. Koopprijzen zijn goed onderhandelbaar, de hypotheekrente is laag. U kunt al voor netto € 500 per maand een woning hebben. Als u al in aanmerking komt voor een huurwoning, is het maar de vraag of u dan goedkoper uit bent.

Laat u goed informeren door een makelaar of hypotheekadviseur

Er komt best wat kijken bij het kopen van een woning. Laat u dus goed informeren door Vissers Adviesgroep. Vooral over allerlei kosten waar u bij het kopen mee te maken krijgt. Denk aan overdrachtsbelasting en de kosten van de notaris. Verder moet u rekening houden met afsluitkosten voor een hypotheek en starterslening. 

Er is nu een budget. op = op.

De gemeente heeft nu de mogelijkheid om ongeveer 75 startersleningen te verstrekken.  Stopt de rijksbijdrage dan wordt de kans op een starterslening kleiner. ‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Wacht dus niet te lang om een lening aan te vragen. 

Wat is een starterslening?

Dat is een lening die Gemeente Etten-Leur kan verstrekken aan iemand tussen de 18 tot 40 jaar, die voor het eerst in Etten-Leur een woning wil kopen.  

Waarom een Starterslening?

Vaak is het zo dat iemand jonger dan 40 jaar net niet genoeg eigen geld of voldoende inkomen heeft om een hypotheek te krijgen voor de koop van een eerste woning. Met een aanvullende lening van de gemeente - maximaal € 30.000 -, kunt u de woning wel kopen. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een starterslening in Etten-Leur?

In het kort: u koopt voor het eerst een woning. Het is een bestaande woning die alles bij elkaar niet meer kost dan € 200.000. U bent minimaal 18 jaar en nog geen 40 jaar. U heeft de afgelopen 10 jaar in Etten-Leur gewoond en u wilt een woning in Etten-Leur kopen. Voor een eerste financiële toets of je in aanmerking komt, kunt u terecht op www.svn.nl

Wat kost een starterslening?

De eerste drie jaar betaalt u geen rente en aflossing. Na drie jaar kijken we naar uw inkomen. 

Normaal gesproken gaat u dan wel rente en aflossing betalen. Wat u precies gaat betalen wordt dan berekend. Voorlopig moet u rekening houden met een brutobedrag van € 180 per maand als je maximaal € 30.000 leent. Het bedrag kan lager zijn. Als uw inkomen niet stijgt of zelfs daalt, dan kan het zelfs zijn dat u ook de volgende drie jaar geen rente en aflossing betaalt. Ook is het mogelijk dat je de komende jaren een gedeelte van de rente / aflossing betaalt, dit ligt per situatie anders. In het derde jaar wordt precies berekend wat u na drie jaar gaat betalen. SVN laat u dat op tijd weten.

Hoe lang duurt het voordat ik de lening krijg?

Als direct alle stukken bij de aanvraag worden ingeleverd, is het mogelijk om binnen vier weken alles rond te hebben. Vissers Adviesgroep neemt deze zorg uithanden en onderhoudt de contacten met het stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) in Hoevelaken.

Belangrijk voor een snelle procedure is dat de gemeente direct bij de aanvraag de volgende stukken krijgt: een kopie van de koopovereenkomst en de door verkoper en koper getekende ‘overeenkomst verkopersbijdrage’. Ook dit begeleiden wij op een vakkundige wijze.